Woonhuis Anjerlaan

Archetypische villa in zevenhuizen

Dit riante woonhuis wordt gerealiseerd op een kavel in de Zuidplas binnen een welstandsvrije zone. Het doel van de opgave was om een modern vormgegeven woning te creëren welke past in de landelijke omgeving.

Hierbij is gekozen voor een sobere archetypische hoofdvorm, waarbij toevoegingen en onderbrekingen aan het volume zijn vermeden. Er zijn slechts enkele perforaties ter plaatse van verblijfsruimtes toegepast. Om de archetypische vorm te versterken zijn dakvlak en gevel uitgevoerd in hetzelfde materiaal.

De leefruimtes van de woning zijn gepositioneerd aan de Oost- en Zuidzijde. In het volume zijn aan deze zijdes grote openingen aangebracht om een sterke visuele verbinding met de omliggende tuin te creëren. Zo kan binnen worden genoten van zowel de

ochtend- als de middagzon. Een riante vide verbindt de woonkamer met de overloop op de slaapverdieping. De entree en serviceruimten zijn gepositioneerd aan de West- en Noordzijde van de woning. Openingen aan deze zijde van het volume zijn geminimaliseerd waardoor vanaf de straatzijde de sobere hoofdvorm sterk waarneembaar blijft.

In het hart van de woning worden trappen, garderobe, toilet en open haard gecombineerd in een centraal ‘meubel’. Dit meubel wordt uitgevoerd in eikenhout en vormt zo een opvallend warm contrast met de donkere buitenzijde. Voor de materialisering van de buitenzijde is gekozen voor vezelcement leien. Door de toepassing van deze leien kan een scherpe detaillering worden toegepast waarin de overgang van gevel naar dak vrijwel naadloos kan worden gerealiseerd.

locatie:
Anjerlaan, Zevenhuizen
programma:
Woning
oppervlakte:
160 m2
jaar:
2016 – 2017
opdrachtgever:
particulier
aannemer:
de Hek b.v.
constructeur:
A. de Lange
impressies:
Paolo Faleschini