Goudsesingel

Plan voor uitbreiding van woningen in het centrum van Rotterdam

Plan voor een opbouw op een jaren ‘50 flatgebouw in het centrum van Rotterdam. Vijf appartementen op de bovenste verdieping worden getransformeerd tot riante maisonnettes met dakterras. De bestaande woningen van 70 m² worden uitgebreid met een dakopbouw van 40m², die worden ontsloten met interne trappen.

Het bestaande gebouw uit 1954 is ontworpen door Arie Krijgsman. Een metselwerk volume met een rigide betonskelet raster op de gevels aan de Goudsesingel- en Meentzijde. De kopgevel aan de Lombardkade is opgebouwd uit metselwerk. De galerijgevel aan het Binnenrottehof is een voorzien van grote gevelopeningen en inhammen die dienst doen als buitenruimten.

De nieuwe dakopbouw sluit in zowel vormentaal als materialisering aan bij de bestaande liftopbouw; Een klein, donker en gesloten volume met slanke verticale raamstroken. Vormgegeven als familie van deze machinekamer, verzelfstandigt de nieuwe dakopbouw zich ten opzichte van het onderliggende gebouw. Een setback aan alle zijden versterkt dit effect en zorgt er voor dat de nieuwe dakopbouw vanaf straat nauwelijks waarneembaar is.

De opbouw is aan de noord-, oost- en westzijde gesloten van karakter. Een regelmatig patroon van slanke verticale stroken geven de gevels plastiek. De stroken zijn incidenteel voorzien van raamopeningen. De zuidgevel is zeer transparant. Glaspuien over de gehele breedte van de woningen, bieden een fantastisch panorama op de skyline van Rotterdam en vormen tevens de toegang tot het riante dakterras.

locatie:
Goudsesingel, Rotterdam
programma:
Woningen
oppervlakte:
180 m2
jaar:
2015 / 2017
opdrachtgever:
particulier