Jansstraat Arnhem

Verbouwing van woon/winkelpand in Arnhem

Het plan behelst het realiseren van drie appartementen boven een bestaande winkelruimte. Jarenlang werd de winkelruimte inclusief alle bovenliggende verdiepingen verhuurd aan een grote winkelketen. Ten gunste van extra winkeloppervlak op de begane grond is in deze periode de oorspronkelijk entree van de bovenliggende woningen verwijderd, met als gevolgd dat de woonverdiepingen buiten gebruik zijn geraakt en verwaarloosd.

Om de programmatische wijzigingen mogelijk te maken worden twee kleine volumes aan het bestaande pand toegevoegd. Een opbouw aan de achterzijde (Janssteeg) waarmee de toegang tot de woningen op niveau 1 mogelijk wordt gemaakt en een opbouw op het dak waarmee de woning op de derde verdieping toegang krijgt tot een buitenruimte op het dak. In lijn met eerder gemaakte opbouwen op de naastliggende panden is de nieuwe dakopbouw teruggeplaatst ten opzichte van de voorgevel. De opbouw zal dusdanig vanuit de winkelstraat niet waarneembaar zijn.

Aan de Janssteeg worden twee nieuwe entrees gemaakt; een expeditie entree voor de winkel en een hoofdentree voor de bovenliggende woningen. De bestaande gevels van het pand worden gerenoveerd en waar mogelijk in oorspronkelijke staat hersteld. De gevel aan de Janssteeg verkeert in zeer slechte staat. Mede als gevolg van het toevoegen van een extra verdieping is besloten deze gevel volledig te vernieuwen.

De nieuwe gevels van de dakopbouw en de entree aan de Janssteeg zijn verdeeld in vier travee├źn. Deze verdeling wijkt af van de bestaande gevelindeling (drie travee├źn). Dusdanig wordt een subtiel onderscheid gemaakt tussen de oorspronkelijke gevels en de nieuwe toevoegingen.

locatie:
Jansstraat, Arnhem
programma:
Woningen, Winkel
oppervlakte:
400 m2
jaar:
2014
opdrachtgever:
de panden Arnhem b.v.
aannemer:
Berendsen van Geemen
constructeur:
Pieters Bouwtechniek
samenwerkende architect:
United Architects b.v.