Rublevskoye

Plan voor een multifunctioneel stadsblok in Moskou

In het Kuntsevo District op de hoek tussen de Rublevskoye Shosse en de Yartsevskaya Ulitsa wordt een multifunctioneel wooncomplex ontwikkeld. Dit nieuwe complex fungeert samen met het gebouw aan de overzijde als poort voor de Yartsevskaya Ulitsa en is tegelijkertijd onderdeel van de symbolische Rublevskoye Shosse welke sinds de 16e eeuw een belangrijke ontsluitingsweg vormt voor het centrum van Moskou.

De strenge bezonningsregels in Rusland dienen als uitgangspunt voor het concept achter het volume. De maximale bouwenvelop is volledig uitgevuld waarna er sneden uit zijn gehaald die de zoninval waarborgen. De sneden zorgen ervoor dat elke woning in het complex minimaal 2 uur zon krijgt. Dit is de wettelijke eis. De hoeken van het volume worden uitgesneden om zo de diepte van de bouwblokken te optimaliseren voor appartementen. Resultaat hiervan is een constellatie van scherpe wiggen van verschillende formaten die samen een sterk ensemble vormen met een eigen identiteit.

De gevels aan de straatzijdes van het bouwblok zijn ingetogen met een patroon van ramen die geleidelijk van afmeting veranderen op een canvas van donkere baksteen. De gevels aan het hof zijn expressiever van karakter en uitgevoerd in een sterke rode baksteen. Deze gevels lijken door de toepassing van verticale stroken van erkers als gordijnen te plooien De erkers verhogen de woonkwaliteit van de appartementen door te voorzien in verrassende doorkijken en extra lichtinval. Waar de buiten en binnengevels elkaar ontmoeten in de rooilijn, is gekozen voor een sterk afwijkende materialisering van glas. Deze glazen gevel sluit naadloos aan op de plint, die een maximale transparantie geniet ten behoeve van het openbare programma van winkels en horeca. In het hart van het bouwblok ligt een hof dat bereikbaar is vanuit de plint. Op deze plint liggen daktuinen die dienst doen als gemeenschappelijke buitenruimte voor de woontorens.

locatie:
Rublevskoye shosse, Moskou
programma:
Woningen, Winkels, Horeca
oppervlakte:
140.000 m2
jaar:
2014
status:
prijsvraag
opdrachtgever:
PIK group
samenwerkende architect:
Paul de Vroom architecten
Sputnik Architecture Urbanism Research